Sofies äppelkaka
2-3 st syrliga äpplen ( ca 3 dl rivet)
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1. sätt ugnen på 175 grader, smöra och mjöla en rund bakform.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, skala och ta bort kärnhuset, riv äpplena på det grövsta på rivgärnet ( ca 3 dl)
3. rör ner äpplena och resten av ingredienserna varsamt (ej elvisp)
4. bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 - 35 min.
När det är ca 5 minuter kvar på kakan kan du börja med glasyren.
GLASYR
1 dl vispgrädde
50 g smör el margarin
1/2 dl farin socker
1 tsk vaniljsocker
1. blanda alla ingredienserna i en kastrull, låt koka i ca 5 min, eller tills den har tjocknat något.
2. stick några hål i den varma kakan ( med tex en gaffel) och häll över den varma såsen. Låt kakan kallna och glasyren stelna innan den serveras.
Lätta lasangen
Ett paket lasange/lasangette
Morötter
Vitlök
Lök
Ajvar mild
Chilisås
Grädde
Ost
Salt & peppar
Följ instruktionerna bakpå paketet & men koka ihop extra ingredienserna med den medföljande såsen, man kan ta vad man tycker är gott & blanda i man måste inte ha samma ingredienser som mig men det blev riktigt mumma måste jag då säga. Strö över ost.
W´s sparrisgratäng
Ris
Sparris
Skinka
Vispgrädde
Majonäs
Ketchup
Ost
Salt, peppar & knorr classic örtkrydda
1. Koka ris & lägg i en ungsform
2. Blanda vispad grädde, ketchup, majonäs, Salt , peppar & örtkryddan & rör ner i riset
3. Rulla in sparrisen i skinkan & plasera på riset.
4. Strö över riven ost & in i ugen på 200¤ tills det ser fint ut
Ha gärna sallad till
Cowboygryta
Ingredienser:
Köttfärs
Rökt fläsk
Kidneybönor (röda, burk)
Krossade tomater
Paprika (röd-gul-grön)
Jalapeño
Lök
Vitlök
Potatis
Strösocker
Chilipulver
Salt & svartpeppar
Persilja till garnering
Matfett till stekning
Tillagning
1.Förbered: Ansa jalapeno, paprika (ta bort stjälk och vitt innanmäte)& lök. Skär i bitar.
Finhacka persilja. Skär fläsket i tärningar.
2.Gryta: Hetta upp en stor stekpanna/gryta på medelhög värme. Lägg i fläsket och stek några minuter.
3.Tillsätt köttfärs och ev. lite extra matfett. Finfördela färsen med en trägaffel e.d.
Stek i ytterligare några minuter under omröring tills fin färg.
4.Tillsätt bönor och krossade tomater.
Tillsätt paprika, jalapeno & löken, pressa vitlök och socker.
Smaka av med chili, salt och peppar.
Låt småkoka i cirka 30 minuter.
5.Lägg upp och strö hackad persilja över.
Snabb indisk kycklinggryta
Fläskfile & kantarellgryta
Fylld falukorv
Rör ihop purjolök, tomat, senap, grädde, dill, grädde och pepparrotsosten. Gör en djup skåra i korven och fördela fyllningen. Lägg in mitt i ugnen i 200° i 20-25 minuter.
Potatisgratäng & mumsigkotlett
4 portioner.
1 1/2 kg potatis
3 dl visp/matlagningsgrädde
6 dl mjölk
2 msk finhackad vitlök
1 msk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2-3 dl riven ost
Gör så här:
Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.
Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25–35 minuter. Rör då och då. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form.
Strö över osten och gratinera i 35–40 minuter i ugnen.
Kotletten bankar du ut med handen något. Vispar upp ett ägg. Vänd kotletten i ägget. Blanda skorpmjöl/svartpeppar/salt och någon örtkrydda. Vänd köttet i skorpmjölsblandningen. Stek på svag värme tills kotletten är färdig.
Potatissallad
6-8 kokta potatisar
60 hg Alfalfagroddar (ca en halv förpacning om 130 hg)
1 liten nylök gul eller röd alt purjonlök
12-15 kapris
1 dl lättmajonnäs
1 dl crème fraiche
1 dl Gräddfil
1 msk senap
Flingsalt
Svartpeppar
Ev. Persilja att strö på.
Gör så här:
Skär den kokta, kalla potatisen i skivor och lägg i en skål.
Strö över alfalfagroddar och tunt skivad lök i skålen. Blanda resten av ingredienserna i en skål för sig.
Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Montera varsamt ner och rör om i potatis/lök/groddarna.
Dekoration.. Klippt persilja.