Sofies äppelkaka

FARINGLASERAD ÄPPELKAKA
2-3 st syrliga äpplen ( ca 3 dl rivet)
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
1. sätt ugnen på 175 grader, smöra och mjöla en rund bakform.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, skala och ta bort kärnhuset, riv äpplena på det grövsta på rivgärnet ( ca 3 dl)
3. rör ner äpplena och resten av ingredienserna varsamt (ej elvisp)
4. bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 - 35 min.
 
 När det är ca 5 minuter kvar på kakan kan du börja med glasyren.

GLASYR 
1 dl vispgrädde
50 g smör el margarin
1/2 dl farin socker
1 tsk vaniljsocker
 
1. blanda alla ingredienserna i en kastrull, låt koka i ca 5 min, eller tills den har tjocknat något.
2. stick några hål i den varma kakan ( med tex en gaffel) och häll över den varma såsen. Låt kakan kallna och glasyren stelna innan den serveras.


Lätta lasangen

Ingredienser:
Ett paket lasange/lasangette
Morötter
Vitlök
Lök
Ajvar mild
Chilisås
Grädde
Ost
Salt & peppar

Följ instruktionerna bakpå paketet & men koka ihop extra ingredienserna med den medföljande såsen, man kan ta vad man tycker är gott & blanda i man måste inte ha samma ingredienser som mig men det blev riktigt mumma måste jag då säga. Strö över ost.





W´s sparrisgratäng

Ingredienser:
Ris
Sparris
Skinka
Vispgrädde
Majonäs
Ketchup
Ost
Salt, peppar & knorr classic örtkrydda

1. Koka ris & lägg i en ungsform
2. Blanda vispad grädde, ketchup, majonäs, Salt , peppar & örtkryddan & rör ner i riset
3. Rulla in sparrisen i skinkan & plasera på riset.
4. Strö över riven ost & in i ugen på 200¤ tills det ser fint ut

Ha gärna sallad till


Cowboygryta

Ingredienser:
Köttfärs
Rökt fläsk
Kidneybönor (röda, burk)
Krossade tomater
Paprika (röd-gul-grön)
Jalapeño
Lök
Vitlök
Potatis
Strösocker
Chilipulver
Salt & svartpeppar
Persilja till garnering
Matfett till stekning 

Tillagning

1.Förbered: Ansa jalapeno, paprika (ta bort stjälk och vitt innanmäte)& lök. Skär i bitar.
Finhacka persilja. Skär fläsket i tärningar.
2.Gryta: Hetta upp en stor stekpanna/gryta på medelhög värme. Lägg i fläsket och stek några minuter.
3.Tillsätt köttfärs och ev. lite extra matfett. Finfördela färsen med en trägaffel e.d.
Stek i ytterligare några minuter under omröring tills fin färg.
4.Tillsätt bönor och krossade tomater.
Tillsätt paprika, jalapeno & löken, pressa vitlök och socker.
Smaka av med chili, salt och peppar.
Låt småkoka i cirka 30 minuter.
5.Lägg upp och strö hackad persilja över.


Snabb indisk kycklinggryta

2-3 portioner
1 gul lök
1 msk olivolja
1/2 burk tikka masala
400 g tärnad kycklingfilé
500 g krossade tomater
1 dl matlagningsgrädde

Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja. Blanda i tikka masala och kyckling, och fräs några minuter. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra 20-25 minuter. Blanda till sist i matlagningsgrädden. Servera med ris och grönsaker.


Fläskfile & kantarellgryta

ca 4 pers
1 fläskfilé, tunt skivad
valfri mängd kantareller, färska eller frysta, delade
1 gul lök, hackad
1 pkt bacon, strimlad
pepparkrydda och ev salt
1 burk lätt creme fraiche
3 dl Milda mat eller annan matlagningsgrädde
½ msk soja
1 msk kycklingfond
1 msk vinbärsgelé
ca 10 cocktailtomater, halverade


Om kantarellerna är färska så börja fräs dom i smör i en stekpanna, (är dom förvällda steker du allt på en gång) tillsätt sedan lök, bacon och fläskfilé och stek till köttet precis är genomstekt. Tillsätt creme fraichen och grädden och rör så att creme fraichen rörs ut. Tillsätt soja, fond och gelé och rör om och låt allt småputtra i 5-10 minuter. Lägg i tomaterna precis innan du tar av stekpannan från spisen så dom endast blir varma.

Servera med ris eller potatis


Fylld falukorv

2-3 pers
1 dl purjolök, finhackad
500 gram falukorv
1 st tomat, tärnad
3 msk matlagningsgrädde
2 msk dill, hackad
2 msk senap
100 g pepparrotsost

Rör ihop purjolök, tomat, senap, grädde, dill, grädde och pepparrotsosten. Gör en djup skåra i korven och fördela fyllningen. Lägg in mitt i ugnen i 200° i 20-25 minuter.

Servera med pressadpotatis lr potatismos




Potatisgratäng & mumsigkotlett

Ugn på 175°

4 portioner.
1 1/2 kg potatis
3 dl visp/matlagningsgrädde
6 dl mjölk
2 msk finhackad vitlök
1 msk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2-3 dl riven ost

Gör så här:

Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.
Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25–35 minuter. Rör då och då. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form.

Strö över osten och gratinera i 35–40 minuter i ugnen.

Kotletten bankar du ut med handen något. Vispar upp ett ägg. Vänd kotletten i ägget. Blanda skorpmjöl/svartpeppar/salt och någon örtkrydda. Vänd köttet i skorpmjölsblandningen. Stek på svag värme tills kotletten är färdig.



Potatissallad

För 2-3 personen
6-8 kokta potatisar
60 hg Alfalfagroddar (ca en halv förpacning om 130 hg)
1 liten nylök gul eller röd alt purjonlök
12-15 kapris
1 dl lättmajonnäs
1 dl crème fraiche
1 dl Gräddfil
1 msk senap
Flingsalt
Svartpeppar
Ev. Persilja att strö på.

Gör så här:


Skär den kokta, kalla potatisen i skivor och lägg i en skål.
Strö över alfalfagroddar och tunt skivad lök i skålen. Blanda resten av ingredienserna i en skål för sig.
Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Montera varsamt ner och rör om i potatis/lök/groddarna.
Dekoration.. Klippt persilja.



RSS 2.0