Havreknyten!
Ingridienser:
4 dl havregryn
1 dl strösocker
100 g margarin
Ca 30 småformar
1. Sätt ugnen på 125-150¤
2. Smält margarin & blanda i havregryn & strösocker, rör ordentligt.
3. In i ugnen tills dom får en gyllenfärg
A´s smörgåstårta!
3 Avakado
1 Dill
2 Majonäs
6 Dl Grädde
1 Citron
4 Tonfisk
1 Purjon
3 Franskor
Första lagret:
Blanda avakado purjonlök, grädde, majonäs & bred ut
Andra lagret:
Blanda tonfisk, dill, citron, grädde, majonäs & bred ut.
Majonäs runt hela & valfri dekoration.
Tabouleh
Ingridienser:
1 dl torrt bulgurvete
3 citroner
500 g bladpersilja
1 dl färsk mynta
2 finhackade lökar
4 stora tomater
Salt, svartpeppar, cayennepeppar
Olivolja
1 dl torrt bulgurvete, låt vila i 1 dl vatten så att kornen sväller
Saften av 3 citroner, man kan ta mindre om man vill, eller mer, efter behag
500 g bladpersilja, finhackat. Är inte persiljan finhackad så tycker många libaneser att det blir konstigt
1 dl hackad färsk mynta, kan dock uteslutas, inte ett måste.
2 finhackade lökar, vill man kan man använda sig av rödlök om man vill ha mildare smak
4 stora tomater finhackade
salt, efter behag
svartpeppar, efter behag
cayennepeppar, efter behag
1 dl olivolja, ungefär.
Recept av Caroline
Currysill
1½ dl purjonlök
1 syrligt grönt äpple
1½ dl majonäs
3 dl filmjölk
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 burk sill
Blanda allt i en bunke & låt stå i kylen några timmar innan den serveras
Petras smörgåstårta
Mjuk leverpastej
Bostongurka
Grädde
Skinkost
Skinka
Tonfisk
Majonäs
Lök
Ketchup
landgångsbröd
Första lagret:
Blanda mjuk leverpastej, bostongurka, grädde & bred ut över första lagret.
Andra lagret:
Blanda mjuk skinkost, skinka, grädde & bred ut över andra lagret.
Tredje lagret:
Blanda tonfisk, majonäs, grädde, lök, ketchup & bred ut över tredje lagret.
Över hela tårtan ska det vara majonäs & dekorationen väljer man själv.
SambalOelek gratäng
1 Fläskfile
5 dl Creme freis
ca ½- 1 dl Soja
ca 1-2 tsk SambalOelek
Riven ost
(soja & sambaloelek får man ta så mycket man sj tycker om men i våran familj blir det oftast jättemycket då vi älskar dom smakerna)
Ställ ugnen på 200¤
Blanda sambaloelek, soja & creme freis i en bunke & rör om så allt blandas ordentligt.
Lägg tunna skivor fläskfile i en smord ugnform och töm över såsen och den rivna osten strör du över.
In i ugnen 30-35 min
Serveras med potatis, sallad & kanske en liten baugettebit.
Kycklinggryta
Ca 4 portioner
kycklingfiléer
1 stor gul lök
200 g champinjoner
1/2 -1 röd paprika
2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
1 dl mango chutney
1 hönsbuljongtärning
Maizena redning
margarin/olja till stekning
salt och peppar
1. Skär kycklingen i bitar. Skala och skär "båtar" av löken. Ansa och skär champinjonerna i bitar. Skölj och skär bitar av paprikan.
2. Bryn kycklingen i margarin/olja i en stekpanna. Lägg över i en kastrull.
3. Fräs löken, champinjonerna och paprika i olja i stekpannan. Tillsätt fräset i kastrullen tillsammans med vatten, grädde, mango chutney och buljongtärning. Koka upp. Låt koka 6-7 minuter.
4. Strö Maizena redning över och låt koka ytterligare 1-2 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
Servera grytan med ris och sallad
Söndagsgryta
1 Fläskfile
3 dl matlagningsgrädde/vispgrädde
½ - 1 msk senap (ca)
1 msk ketchup (ca)
1 burk champinjoner
Piffikrydda
Mjöl
Tillagning:
1. Stek champinjoner i en stekpanna tillsätt grädden & red ut med mjöl till en stuvning.
2. Skär fläskfilen i bitar & bryn.
3. Blanda stuvningen , senap, ketchup & piffi.
4. Häll blandningen över det brynta köttet, rör om & låt puttra på svag värme
Serveras med ris & sallad (potatis funkar oxå)
Kärleksmums
Botten
150 g smör
2 st ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
Glasyr:
100 g margarin
2 dl vispgrädde
4 msk socker
2 msk kakao
2 tsk vetemjöl
Garnering:
Kokosflingor
1. Sätt ungnen på 200¤ & täck en långpanna 20*30 cm med bakplåtspapper.
2. Smält margarin & låt svalna
3. Vispa ägg & socker till en vit massa & sikta över dom torra ingredienserna som redan blivit ihopblandat. Tillsätt sedan mjölk & rör slätt.
4. I med margarinet & rör om sedan in i nedre delen av ugnen i ca 20 min
5. Smält margarinet till glasyren , tillsätt vispgrädden & torra ingrediensernar & koka ca 5 min
6. Strö över kokosflingorna